среда, 11. септембар 2013.

Aloe Vera

Biljka koja se sirom sveta koristi za lecenje mnogih ozbiljnih bolesti pa cak i raka. Uporedo sa tim savremena industrija za proizvodnju kozmetike se bez nje vise ne bi mogla ni zamisliti.
Aloe veraLekovita biljka Aloe vera potice iz Severne Afrike, izgledom podseca na kaktus i u sebi sadrzi dosta vode. Bogata je vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, E i cinkom. Ona ima antibakterijsko delovanje pa zbog toga uspesno sprecava sve vrste infekcija.
Ova biljka u Rusiji je poznata kao "eliksir mladosti" dok su je stari Egipcani nazivali "biljkom besmrtnosti" a u nekim krajevima zovu je jos i "kraljicom lekovitih biljaka". Po svojim izuzetnim lekovitim mocima bila je dobro poznata i koriscena i u kineskoj tradicionalnoj medicini. Aloe vera (aloja) se bez sumnje smatra za najlekovitiju biljku na planeti. Ona je nadaleko poznata po tome da ima veliki uticaj na zdravlje a u isto vreme veoma je korisna u kozmetickoj industriji. Na njoj su sprovedena mnoga naucna istrazivanja ali do sada jos uvek nisu u potpunosti objasnjena cuda koji leže unutar ove biljke i na koji nacin se uz njenu pomoc postize izlecenje nekih od najtežih bolesti poput raka i AIDS-a. Postoji i verovanje da je Aloe Vera jedna od Kleopatrinih tajni za negu koze.
Aloe Vera kao lek masovno je pocela da se koristi u Americi na prvom mestu kao laksativ, a kasnije su otkrivena njena lekovita svojstva za lecenje opekotina, posekotina, uboda, posledica zracenja, za negu koze lica i tela i drugih dermatoloskih problema.

Lekovita svojstva Aloe vera biljke poznata su od davnina. Zbog njene velike sposobnosti ublazavanja bola i regeneracije koze, aloe vera masovno je koriscena za lecenje zrtava atomske bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki.
Aloe vera se danas primenjuje za lecenje mnogih bolesti pocevsi od najbezazlenijih alergija i kožnih infekcija, pa sve do najozbiljnijih bolesti kao sto su astma, bronhitis, dijabetes, rak (pogotivo rak koze), sida i tome slicno. Uz pomoc ove biljke uspesno se leci i anemija, hepatitis, visak holesterola u krvi, nesanica, depresija kao i posledice hemoterapije i radioterapije.
Ova veoma lekovita biljka postala je nezamenljiv sastojak u farmaceutskoj i kozmetickoj industriji posebno za proizvodnju krema za lice i losiona za negu tela. Tako je aloe vera mast zaista odlican za lecenje akni a zbog svojih karakteristika cesto se nalazi u sastavu dezodoransa. Aloe vera losioni i gelovi se upotrebljavaju kao zaštita protiv sunca i lek protiv opekotina izazvanih preteranom izlaganju suncevoj svetlosti. Razne kreme na bazi aloe vere daju kozi vlaznost i mekocu.
Ne treba zanemariti cinjenicu da je ova biljka ujedno i izuzetno hranljiva. U kombinaciji sa raznim vocem aloe vera je odlican okrepljujuci prirodni napitak bogat mineralima i vitaminima.
Danas se za lecenje raznih bolesti najvise koristi aloe vera gel.
Gel Aloe vera dobija se iz unutrasnjosti lista biljke a ustanovljeno je da sadrzi cak 250 lekovitih sastojaka. Moze se piti ili koristiti za spoljnu upotrebu a pomaze u lecenju poremecaja metabolizma, upalnih procesa, protiv virusa, bakterija, gljivica, za jacanje imuniteta. Aloe vera gel takodje podstice rad unutrasnjih organa: jetre, srca, bubrega, zuci. Regulise rad nervnog sistema i pomaze kod odvikavanja od alkohola i pusenja. Kao sredstvo za lokalnu upotrebu koristan je za lecenje svih koznih oboljenja, bolova u zglobovima, konjunktivitisa, mrena, za negu usta i zuba, protiv akni i peruti i jos mnogo toga.

Нема коментара:

Постави коментар